Rolą Pracowni jest implementacja dorobku nauk biologicznych ze szczególnym uwzględnieniem osiągnięć genomiki roślin i bioinformatyki na gruncie nauk prawnych: nauk sądowych i legislacji. W działaniach Pracowni wykorzystywany jest dorobek z zakresu agrigenomiki, stanowiącej nowoczesne podejście badawczo-analityczne dedykowane wspomaganiu hodowli roślin za pomocą szczegółowych danych genomicznych i służyć może przy:
Współpracujący ze sobą badawcze podejmują badania w zakresie wykazana wpływu osiągnięć badawczych w wyżej opisanym zakresie na legislację oraz nauki sądowe. Ponadto współpracownicy podejmują współpracę w zakresie świadczenia usług szkoleniowych oraz opiniodawczo-doradczą w postępowaniach inwestycyjnych oraz przedsądowych, a także na rzecz podmiotów wymiaru sprawiedliwości.
Realizację celów badawczych Pracowni zapewniają zespoły eksperckie tworzone ad hoc, złożone ze specjalistów z zakresu rolniczych praw własności intelektualnej, genetyki i genomiki roślin oraz bioinformatycznej analizy danych genomicznych. Opisane działania Pracowni są efektem współpracy Interdyscyplinarnego Centrum Badawczego Nauk Sądowych i Legislacji imienia Profesora Tadeusza Widły z przedstawicielami nauk biologicznych.
Potencjał osobowy i kontakt:
Dr Paweł Gała – Instytut Nauk Prawnych, nauki prawne (prawo rolne i prawo własności intelektualnej)
W ostatnich latach, w dietetyce, pielęgnacji i profilaktyce wielu schorzeń, znacznie wzrosło zainteresowanie substancjami, które wykazują właściwości antyoksydacyjne. Wiele tego typu związków nie powstaje w organizmie człowieka. Dostarczanie ich wraz z pożywieniem jest niezwykle ważne z uwagi na ich wspomagające działanie w ochronie przed wolnymi rodnikami. Stres oksydacyjny jest stanem, gdy w organizmie człowieka jest zaburzona równowaga pomiędzy wytwarzaniem antyoksydantów a stężeniem wolnych rodników. W takim stanie występuje szereg reakcji prowadzących do zaburzenia funkcjonowania organizmu m.in. prowadzi do utleniania białek co jest bezpośrednim powodem ich modyfikacji i zaburzenia ich funkcji. Zbyt długie trwanie organizmu w stanie stresu oksydacyjnego prowadzi do uszkodzenia DNA i w konsekwencji do powstania wielu mutacji powodujących różnego rodzaju ciężkie choroby takie jak: miażdżyca, nowotwory, cukrzyca oraz do ogólnego starzenia się organizmu.
Antyoksydanty zwane również przeciwutleniaczami to substancje, które w niewielkich stężeniach bezpiecznie reagują z wolnymi rodnikami przerywając łańcuch reakcji pomiędzy zdrowymi a uszkodzonymi cząsteczkami. Chronią lub znacząco opóźniają procesy utleniania, które niebezpiecznie mogłyby wpłynąć na strukturę i funkcje cząsteczek. Dokładniejsza analiza roli związków antyoksydacyjnych stymuluje prowadzenie badań na coraz szerszą skalę, pozwalających na ocenę aktywności antyoksydacyjnych produktów roślinnych.
Jednym z potencjalnych antyoksydantów mogą być konopie (Cannabis sativa L.). W związku z tym firma Toplanta we współpracy z Uniwersytetem Śląskim prowadzić będzie badania właściwości antyoksydacyjnych konopi. Określony zostanie wpływ metody suszenia na właściwości antyoksydacyjne konopi włóknistych pochodzących z własnych upraw Firmy Toplanta. Ponadto badaniu zostaną poddane różne części rośliny w celu ustalenia źródła antyoksydantów. W dalszej kolejności przebadane zostaną również pod względem właściwości antyoksydacyjnych i całkowitej zawartości polifenoli suplementy wyprodukowane przez firmę Toplanta.
Publikacje:
Prof. Mirosław Chorążewski jest liderem Zespołu Zastosowań Termodynamiki (Thermodynamics in Action Team) – multidyscyplinarnej grupy doświadczonych badaczy. Jego zainteresowania badawcze obejmują kalorymetrię wysokociśnieniową, fizykochemię układów ciekłych oraz szeroko pojętą termodynamikę. https://www.thermodynamics.us.edu.pl/
Dr Justyna Polak w swojej pracy naukowej skupia się na zastosowaniach spektroskopii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) w badaniach właściwości antyoksydacyjnych produktów spożywczych oraz przemian wolnorodnikowych zachodzących w środowisku.
Dr Mariola Bartoszek w pracy naukowej wykorzystuje metody spektroskopii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) i jądrowego rezonansu magnetycznego (NMR) do badań składników bioaktywnych zawartych w produktach spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem ich właściwości antyoksydacyjnych.
Paweł Gała, dr nauk prawnych, adiunkt naukowo-dydaktyczny w Zespole Prawa Rolnego i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, a także praktyk, wspólnik zarządzający w kancelarii prawnej zajmującej się głównie prawem rolnym oraz prawem własności intelektualnej. Jego zainteresowania badawcze koncentrują się wokół zagadnień: rolniczych praw własności intelektualnej, ochrony różnorodności biologicznej, regulacji prawnych obejmujących aspekty przeciwdziałania niekorzystnym zmianom klimatycznym, przepisów dotyczących nowej żywności. Autor licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu prawa rolnego.
Publikacje: